Dat onze bomen in gevaar zijn, is een voldongen feit. We ontbossen meer dan we bebossen – zo’n 6,5 miljoen hectare aan natuurlijk bos per jaar, wat neerkomt op 17 voetbalvelden per minuut – en zien het groen van de aarde bijgevolg verdwijnen. Het probleem situeert zich echter op een grotere schaal. 1,6 miljard mensen hangen nu al rechtstreeks van bossen af voor hun levensonderhoud en dat aantal zal de komende jaren alleen nog maar stijgen. We dienen ons kaptempo dus zo snel mogelijk en drastisch terug te dringen. De grootste boosdoeners? Naast de welgekende impact van de landbouw en de veeteelt, brengt ook ons onduurzaam bosbeheer ons ecosysteem in gedrang.
Eureka!
Het is nog niet te laat. De Forest Stewardship Council (FSC) en de Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC) vonden in de jaren ’90 al één van de mogelijke oplossingen om onze bossen te verduurzamen. Via een labelsysteem garanderen de internationale non-profitorganisaties, opgericht door boseigenaars, hout- en papierbedrijven, sociale bewegingen en milieuorganisaties, dat hout en afgeleide producten daarvan afstammen van duurzaam beheerde bossen en/of recyclageprocessen. Bovendien zorgen zij ervoor dat de hele productieketen – van hout tot eindproduct – traceerbaar is. Hun doel is om verantwoord bosbeheer, duurzame houtwinning en milieuvriendelijke aankoopbeslissingen aan te moedigen. En dat wereldwijd.
De toekenning van zo’n keurmerk berust, zowel bij FSC als bij PEFC op een evenwicht tussen drie en dezelfde pijlers. Het verschil zit hem in de criteria waaruit die pijlers voor elke ngo bestaan:
Vijf labels, één doel
Dat de organisaties de daad bij het woord voegen, blijkt uit de waardering en geloofwaardigheid die die krijgen. Het FSC-keurmerk is namelijk het grootste certificeringssysteem dat wettelijk erkend is. Zowel op nationaal als internationaal niveau. Daarnaast ondersteunen bekende milieuorganisaties zoals WWF en Greenpeace hun labels. Ook de PEFC-certificering kreeg wereldwijd al heel wat aanzien: enerzijds erkennen grote, internationale organisaties, waaronder BREEAM, het handelsmerk. Anderzijds is onder meer het Olympisch stadion in Londen gebouwd met PEFC-hout.
Algemeen streven beide verenigingen duurzaam en verantwoord bosbeheer na. En om dat doel te bereiken, verschaft de FSC drie en de PEFC twee soorten labels.
Hoe maken wij het verschil?
Bij O3 SHIFT, werken we voor onze bouwprojecten enkel met CLT-hout dat de FSC 100%- claim draagt en PEFC gekeurd is. Op die manier …
De klok tikt: onderneem actie
Het is duidelijk. Eén simpele actie kan een wereld van verschil maken. En hoewel we al goed op weg zijn, dringt de tijd, want de totale bosoppervlakte maakt alsmaar meer plaats voor onze overbevolkte, stedelijke gebieden. Ook jouw bedrijf kan zijn steentje bijdragen. Ga op zoek naar producten met het FSC- of PEFC-logo, zoals gecertificeerd hout, papier, drukwerk, kantoor- en verpakkingsmateriaal. Alleen zo houden we onze bossen en planeet gezond.
Bronnen:
https://www.fsc.be/
https://www.o3shift.com/
https://www.pefc.be/