De gevolgen van de klimaatverandering hebben we deze en afgelopen zomers allemaal gevoeld. Hittegolven, langdurige droogtes en periodes van extreme neerslag leiden tot lage grondwaterstanden, overstromingen en zelfs massale bosbranden. Bij ons wordt in de actualiteit meer en meer gesproken over het zogenaamde hitte-eiland effect. Wat is het en wat kunnen we hieraan doen?
Wat is het hitte-eiland effect?
Het hitte-eiland effect in onze steden doet zich voor omdat we een groot deel van onze openbare en privéruimte als het ware hebben ‘verzegeld’ door erop te bouwen met asfalt, beton en stenen. Een eerste gevolg is dat regenwater niet de kans krijgt om te infiltreren in de bodem naar het grondwater. Tegelijk houdt al dat beton warmte vast en geeft het die warmte ‘s nachts weer vrij. Hierdoor koelt het tijdens de nacht nauwelijks nog af. Ook omdat het in onze steden veel minder groen is en de gebouwen heel dicht op elkaar staan. De hitte zit letterlijk vast en kan niet meer weg. Daardoor is het in steden vele graden warmer dan in omliggende gebieden, waar er meer groen is en minder bebouwing.
Photo: Wageningen University & Research (www.WUR.nl)
Negatieve impact op onze levens
Dit hitte-eiland effect heeft een negatieve impact op het leven in de stad. Mensen slapen slechter als het warm is, er is meer luchtvervuiling zoals SMOG en de toenemende hitte leidt tot meer sterfgevallen bij mensen met een kwetsbare gezondheid. Daarom is het belangrijk dat we met zijn allen maatregelen nemen om onze steden te helpen afkoelen.
Wat kunnen we hieraan doen?
De bouwsector draagt in grote mate bij aan de klimaatverandering. Projectontwikkelaars spelen een belangrijke rol in het vormgeven van openbare ruimte. Door bijvoorbeeld groenzones en waterpartijen te voorzien; kan het regenwater beter infiltreren. Door de gebouwen minder dicht bij elkaar te bouwen, kan de stroming van de wind er langs blazen en zo de straten afkoelen.
Als netwerk van vooruitstrevende en ondernemende bedrijven willen we actief bijdragen aan een duurzame maatschappij. We nemen dan ook onze verantwoordelijkheid op om het hitte-eiland effect te bestrijden. We gaan voor een shift van traditionele, vastgeroeste methodes naar toekomstgerichte en innovatieve oplossingen die meer ademruimte opleveren, voor de mens en voor onze planeet. Naast het gebruik van duurzame en circulaire bouwmaterialen (CLT, Bamboe, …) integreren we binnen onze projecten groendaken, regenwaterbekkens en voldoende vegetatie voor schaduw en verdamping. Zo gaan we voor een circulaire ruimte-invulling die het nodige doet om het hitte-eiland effect tegen te gaan.
Ga jij ook voor een duurzame en koelere toekomst? Ontdek onze projecten.